omslagsbild

omslagsbild

torsdag 12 december 2013

Ett gott självförtroende är grunden till att lyckas med det extra, det som sätter piff på livet.

Det finns människor som inte vågar sikta på det som de verkligen vill nå. De missar möjligheten att sätta guldkant på sina liv som det blir om målet nås.
Jag förstår när jag hör människor prata att självförtroendet är överlag svagt i vårt land, och i detta sammanhang menar jag de i yngre tonåren och uppåt. De är få som säger och verkligen tror på att de kan nå sina högt uppställda mål som exempelvis att bli en riktig duktig fotbollsspelare, gitarrist, kock, författare, arkitekt, hög uppsatt politiker, polis, eller göra något som att genomföra ett Vasalopp, bestiga Kebnekaise, cykla Vättern runt, eller vad det nu kan vara som hägrar. De har stor möjlighet att nå dit de vill. Övriga säger också likadant, men skillnaden är att de vågar inte tror på att de kommer att lyckas. Då är det näst intill omöjligt att nå ända fram.
Även om det känns pest och pina, och de kanske helst vill försvinna upp i rök just i det ögonblicket när de förstår att satsningen inte bär hela vägen, har de fått med sig en mängd med erfarenhet och kunskap. Förhoppningsvis har de också haft det roligt och fått positiva minnen som är oförglömliga.
Erfarenhet och kunskap är inte färskvara utan dessa kan användas senare i livet som, vem vet, till att lägga en grund för att nå ett annat högställd mål.

Barnen har ett starkt självförtroende. De tror att de klarar allt och kommer alltid att göra det, vilken är en underbar inställning. Men vad händer sedan, när de når tonåren? Jag vet inte, men något är det för det goda självförtroendet är som bortblåst hos en del. Kan det vara Jantelagen som spökar, "Du ska inte tro att du är något."?
För att det goda självförtroende ska bibehållas längre upp i åldrarna, behöver föräldrarna i deras uppfostran arbeta med det.


Hur gör vi för att stärka varandras självförtroende?
  • Uppmuntras oss till att försöka på nytt om vi misslyckas. Tala om att det finns andra sätt att göra det för att lyckas.
  • När vi lyckas, bekräfta att vi har gjort det bra.
  • Bli uppmuntrad av dem som är omkring oss att prova på nya saker och nya aktiviteter.



Hur gör du för att själv stärka ditt eget självförtroende?
Ställ dig framför spegeln därhemma och säg med kraft i rösten: ´Jag är duktig.´ och ´Jag är snygg.´.
Det är viktigt att du menar det du säger, för det fastnar då bättre i ditt medvetna.
Båda meningarna säger du hur många du vill, men helst minst fem gånger per dag. Varför inte lägga in det i morgonbestyret? En synnerligen bra start på dagen.
Jag kan lova dig att efter en tid så kommer du känna dig säkrare och modigare på livets väg.
Självklart fungerar det här om du sitter, men gärna då rak i ryggen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar