omslagsbild

omslagsbild

torsdag 13 mars 2014

´Sjukgymnast´, ett besynnerligt namn på yrket.

Hur arbetade tankeverksamheten hos den eller de personer som gav yrket sjukgymnast namnet ´sjukgymnast´?
En sjukgymnast är en person som gymnastiserar i ett sjukt tillstånd. Jaså inte! Jag tycker att det framgår klart och tydligt att det är en som förbiser faran att gymnastisera med virus i kroppen.
En del kunder som går till sjukgymnast har fått en muskelskada genom en olycka, vid monotona rörelser som har givit upphov till förslitning eller för hård belastning vid träning. Kunderna är inte sjuka, och inte heller deras muskler är det. Det som är är skadade muskler.

Det som föranleder ett besök hos sjukgymnast är oftast en händelse som har lett till en negativ utgång, som att ha åkt slalom, och vips ramlar man och ligger i snön skadad. Vem vill då komma till en som har ´sjuk´ i sin yrkestitel? Modet sänks ännu mer. Ja, det vill säga om det finns något mod kvar efter olyckan. Visserligen får man ovärderlig hjälp hos sjukgymnaster, och bara det gör att ljuset kan anas i den mörka tunneln, men visst vore det bättre med ett namn som ger den skadade positiva tankar och känslor?

Jag har grunnat varför yrket sjukgymnast har fått det namnet. Kan det vara som så att förr i tiden ansåg samhället att de människor som hade fysiska eller psykiska skador var sjuka, och för att hjälpa de med träning, tips och råd utbildades personer som fick namnet sjukgymnaster?

Det som sjukgymnasten försöker göra och lyckas oftast med, det är att få tillbaka kundens rörlighet och styrka som denne hade före skadan. Andra kunder är de som har funktionshinder, och de vill också få bättre rörlighet och styrka.
Jag föreslår ett namnbyte på yrket sjukgymnast. Pesmir är förslaget, som är en förkortning av ´Person som gör mig rörligare´.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar