omslagsbild

omslagsbild

måndag 30 mars 2015

Mobiltelefonen - ett hot mot integrationen i samhället.

Jag minns 60-, 70- och 80-talet, att det då pratades betydligt mer med varandra på tåget, bussen och tunnelbanan än vad det görs i dag. Pratade med de sina på väg till var man nu skulle. Med den obekanta bredvid sig kunde man slänga ut en kommentar om väder och vind, och sedan var möjligheten stor att samtalen tog fart och avslutades inte förrän en steg av eller vid ändstationen där de gick åt var sitt håll. Det var gemytligt. Man kunde höra fragment av flera samtal samtidigt. Jag tog ut en kalvstek ur frysen i morse, min man och jag var på Operan och såg Figaros bröllop och det var så fantastiskt, hoppas att det regnar i natt för vi har satt frö i vår täppa.
I dag är det nästan tyst. Några pratar med varandra och andra läser dagens tidning eller en bok, men resten tittar på sina mobiltelefoner. Inte för att de ska ringa - nej, usch tänk om Sara svarar, då måste jag prata. - utan för att skriva ett sms till sin kompis eller äkta hälft. Andra lyssnar på radio eller se på tv och film. Eller spelar spel. Vad hänt med den sociala människan som pratar med andra?
Barnen och ungdomarna som nu växer upp, vågar de använda rösten om trettio år vid kontakt med andra? Nu är det så behändigt att konversera via sms. Billigt, enkelt och snabbt. Om trettio år sitter de på ett fik, istället för att prata smsar de tvärs över bordet. De vågar inte ha en muntlig kommunikation för de är osäkra på hur det går till. Ett skräckscenario.
Mobiltelefonen är en bra uppfinning. Att alltid kunna ringa när det behövs och att kunna bli nådd var än vi befinner oss. En annan fördel är att en del behöver nödvändigtvis inte befinna sig på sin arbetsplats för att kunna arbeta. Mobilen har blivit kontoret på fickan. Ytterligare en fördel, vi kan bli snabbt uppdaterad vad som händer på nyhetsfronten via internetet.
Nackdelarna är att mobiltelefonen medför på lång sikt ett osocialt beteende. Integrationen är viktigt i samhället, det är det som fogar oss samman. Om vi inte tar det på allvar nu och ändra vårt mobilanvändande kommer en del av tingestens funktioner göra oss socialt funktionshindrad i framtiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar